به گزارش قدس انلاین به نقل از خبرگزاری فارس، عباسعلی کدخدایی عضو حقوقدان شورای نگهبان و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در برنامه تلویزیونی «به افق فلسطین» که از شبکه تلویزیونی افق سیما پخش شد، اظهار کرد: نسبت به جنایتهایی که امروز در غزه شاهد هستیم و زنان و کودکان بیگناهی که از سوی جنایتکاران رژیم صهیونیستی به شهادت میرسند، متأسفم. امیدوارم جنایات صهیونیستها پایان یابد و مردم فلسطین به پیروزی دست پیدا کنند.
وی در ادامه در پاسخ به اینکه برخی افراد اقدامات رژیم صهیونیستی را دفاع مشروع میدانند، گفت: در داخل جوامع وقتی حقی از فردی تضییع میشود، همه قواعد و اصول انسانی، اخلاقی، حقوقی و اخلاقی اجازه میدهند که آن فرد اقداماتی برای دفاع از حقوقش انجام دهد. اما نکته این است برای کسی که غاصب میباشد، نمیتوان حقی قائل بود.
این استاد حقوق بینالملل دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: در عرصه بینالملل و روابط بین دولتها نیز وضعیت همینگونه است. در اسناد و قواعد حقوق بینالملل آمده است که اگر دولتی یا گروهی متوسل به زور شود، کسانی که حقی از آنها ضایع شده باشد، میتوانند از خودشان دفاع کنند. اما رژیم صهیونیستی یک رژیم غاصب است که نمیتوان حقی برای آن رژیم متصور بود.
وی در همین رابطه عنوان کرد: اگر به نقشه کشور فلسطین در اوایل قرن بیستم نگاه کنیم و آن را با وضعیت امروز فلسطینیها مورد مقایسه قرار دهیم، خواهیم دید که صهیونیستها با زور، قتل و ترور سرزمینهای فلسطینیان را اشغال کردند و در آنجا یک رژیم سیاسی تشکیل دادند؛ این اقدام طبق قواعد و اصول اخلاقی، انسانی و حقوقی پذیرفتنی نیست.
اشغال سرزمینها مشروعیتزا نیست
این عضو حقوقدان شورای نگهبان به این سوال هم پاسخ داد که آیا فلسطین وجود خارجی داشته است؟ و گفت: همانطور که گفتم لازم است به نقشه فلسطین در یک قرن پیش نگاه انداخته شود. ضمن اینکه خودشان هم معترفند که به آنجا رفتهاند و غصب کردهاند. ابتدا انگلیسیها به سرزمین فلسطین رفتند و آنجا را غصب کردند. صهیونیستها طی مراحلی و به تدریج ساکنان آن سرزمینها را اخراج و آنجا را اشغال کردند.
وی به قطعنامههای شورای امنیت، مجمع عمومی سازمان ملل و شورای حقوق بشر هم که از رژیم صهیونیستی خواسته تا از گسترش مناطق تحت نفوذش جلوگیری کند، اشاره کرد و گفت: این قطعنامهها نشان میدهد که صهیونیستها سرزمینهای فلسطینیان را غصب کردهاند. البته آن رژیم تمام قطعنامهها را نادیده گرفته است.
کدخدایی همچنین با اشاره به سفر سران برخی کشورها همچون آمریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان به سرزمینهای اشغالی فلسطین بیان کرد: اینها در روزهای گذشته به آنجا سفر کردند و نکاتی را گفتند، اما به این موضوع هیچ اشارهای نکردند که رژیم صهیونیستی در بحث تاسیسش، هیچ کدام از حقوق و قواعد بینالمللی را رعایت نکرده است.
این استاد حقوق دانشگاه تهران تاکید کرد: ما در حقوق بینالملل قاعده مهمی داریم و آن هم این است که اشغال مشروعیتزا نیست. بنابراین اشغال سرزمینهای فلسطین توسط صهیونیستها طبق قواعد بینالمللی مشروعیتزا نیست.
این مقام مسئول خطاب به دولتهای غربی عنوان کرد: اگر خاک کشور شما توسط یکی از همسایگان اشغال شود، آیا تحمل خواهید کرد؟ آیا کشور فرانسه که اقوام مختلفی در آن زندگی میکنند، اجازه میدهد که یک قوم در آنجا دولت تشکیل دهد و بخشی از خاک آن کشور را اشغال کند؟
عدم رعایت اصول جنگی از سوی صهیونیستها
کدخدایی در خصوص بمبها و تسلیحات غیرمتعارف که صهیونیستها در روزهای اخیر به کار بردند نیز گفت: همه آنهایی که به عنوان رژیم سیاسی شناخته میشوند، باید رفتارشان مطابق با حقوق و قواعد بین الملل باشد. اصول و قواعد بین الملل نیز در اسناد مکتوب و حقوق بین الملل عرفی (قواعد آمره) آمده است.
وی افزود: در حوزه درگیریهای نظامی و جنگها، دولتها از قرن هجدهم به بعد درصدد برآمدند تا رفتارهای جنگی را تحت قواعد و ضوابطی قرار بدهند. بالاخره در مخاصمات نظامی، عدهای غیرنظامی هستند که جان آنها باید حفظ شود. سلاحهای نظامی نیز متعدد است اما باید از سلاحهایی استفاده کرد که آسیبهای جدی به نسل بشر وارد نکند.
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران اضافه کرد: در قرن بیستم چند کنوانسیون در رابطه حقوق جنگها به وجود آمد که به کنوانسیونهای چهارگانه ژنو معروف شد. در آن کنوانسیونها رفتارهای جنگی دولتها تنظیم شده است؛ یعنی هر دولتی اجازه ندارد به هر شکلی رفتار کند و از هر سلاحی استفاده کند. در دهه 1970 هم دو پروتکل به این کنواسیونها اضافه شد که در ارتباط با قربانیان غیرنظامی بود.
وی در ادامه به سه اصل مهم و اساسی در این کنوانسیونها اشاره کرد و به تشریح آنها پرداخت. دکتر کدخدایی ابتدا در مورد اصل تفکیک گفت: در جنگ باید بین افراد نظامی و غیرنظامی تفکیک قائل شد و عامدانه به سراغ غیرنظامیان نرفت. این اصل باید رعایت شود.
این عضو حقوقدان شورای نگهبان خاطرنشان کرد: اصل دوم رعایت تناسب است. دو طرف درگیر مخاصمه نظامی باید در چارچوب موازین عمل کنند. طرفین درگیر نمیتوانند به بیمارستانها، مراکز رفاهی و تاسیسات آب و برق حمله کنند که متاسفانه در روزهای گذشته شاهد بودیم صهیونیستها به بیمارستانها و زیرساختهای رفاهی مردم غزه حمله کردند.
سومین اصلی که کدخدایی بدان اشاره کرد اصل ممنوعیت استفاده از سلاحهای خاص و با قدرت تخریب بالا بود. وی گفت: این سلاحها چون آسیبهای جدی برای انسانها به جای میگذارد، استفاده و بهکارگیری آنها ممنوع است.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام تاکید کرد: رژیم صهیونیستی باید در قبال اقدامات و جنایتهایی که مرتکب میشود در پیشگاه جامعه جهانی پاسخگو باشد.
انتقاد از عملکرد نهادهای بینالمللی
کدخدایی در بخش دیگری از این گفتگوی تلویزیونی درباره نقش نهادهای بین المللی گفت: علاوه بر اینکه رژیم صهیونیستی هیچکدام از قعطنامهها را رعایت نکرده است. در روزهای گذشته هم شاهد بودیم که آمریکا و حامیان رژیم صهیونیستی مانع از به تصویب رسیدن قطعنامه علیه رژیم صهیونیستی حتی به منظور برقراری آتشبس در غزه شدند.
وی در همین رابطه به سخنان دبیرکل سازمان ملل نیز اشاره کرد و گفت: اگرچه دبیرکل سازمان ملل درباره جنگ غزه سخنان بسیار ضعیفی بیان کرد، اما درباره آن نکته که جنگ باید متوقف شود مورد هجمه حامیان رژیم صهیونیستی قرار گرفت. غزه حدود دو دهه است که در حصر کامل است، اما دبیرکل سازمان علیه گروههای مقاومت فلسطینی در غزه صحبت کرد.
کدخدایی عنوان کرد: متاسفانه ابزارهای بین المللی بیشتر در اختیار دولتهای قدرتمند است. نماینده دولت روسیه گفته بود که سازمان ملل متحد گروگان مطامع برخی از کشورهاست و این سخن گویای واقعیت امروز نهادهای بین المللی است.
تشریح آخرین وضعیت پرونده ترور سردار سلیمانی
کدخدایی رئیس کمیته ویژه پیگیری حقوقی و بینالمللی پرونده ترور سردار قاسم سلیمانی، آخرین وضعیت این پرونده را هم در برنامه تلویزیونی به افق فلسطین تشریح کرد و ابتدا اظهار داشت: این روزها باید از سردار دلها حاج قاسم سلیمانی یاد کنیم که بنیانگذار حرکتهای مقاومت در منطقه برای اخراج اشغالگران ظالم و جنایتکار بود.
وی سپس بیان داشت: پرونده دو بعد داخلی و بینالمللی دارد. در بحث داخلی با تلاشهای قوه قضائیه، کیفرخواست آمده، تقدیم دادگاه شده و دادگاه در حال بررسی است. اگر مراحل آن تکمیل شود، ما وارد مرحله رسیدگی در دادگاه خواهیم شد.
کدخدایی افزود: در بعد حقوقی نیز دادخواست ما کامل شده که دادخواست خوبی است و منتظر هستیم مراحل اداری آن طی شود.
وی درباره بعد بینالملل این پرونده هم گفت: در عرصه بینالملل دیوان دادگستری داریم که دولتها با توافق یکدیگر میتوانند در آنجا طرح دعوا داشته باشند. کنوانسیون 1973 هم داریم که دولتها مکلف هستند مقامات و مامورین عالیرتبه کشورهای مختلف را مورد تعرض قرار ندهند. هم ایران و هم آمریکا عضو این کنوانسیون هستند که ما میتوانیم بر مبنای همین کنوانسیون پیگیریهایی داشته باشیم.
رئیس کمیته ویژه پیگیری حقوقی و بینالمللی پرونده ترور سردار قاسم سلیمانی در پایان اعلام کرد: اقداماتی انجام شده و امیدواریم از این طریق بتوانیم جنایتی را که آمریکاییها مرتکب شدهاند را به عنوان تخلف آنها از طریق مراجع بین المللی اعلام کنیم.
پایان پیام/
نظر شما